از فروش اقساطی کالا تا اخطار بانک مرکزی به بانکها
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور امروز در گزارشهای اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از هرجومرج در فروش اقساطی کالا، نرخ سود تامین مالی، بیاعتمادی مردم به بازار سرمایه، اولویت دولت چهاردهم در بخش اقتصادی، بیرونقی کسبوکارها، اخطار بانک مرکزی به بانکها به دلیل تخطی کردن در ارائه تسهیلات، خروج سرمایهگذاران خارجی از اسرائیل، پاشنهآشیل خودروهای تمام برقی و تاثیر نهضت مسکن ملی بر آرامش روانی کارگران پرداختهاند.
روزنامه شرق در گزارش اقتصادی خود با عنوان «هرجومرج فروش اقساطی»، گزارشی از گرفتاریهای ریز و درشت در نظام توزیع کالا و خدمات به دلیل کاهش قدرت خرید و افزایش تقاضای خرید اقساطی داده است.
«کشف نرخ بهره بازار» عنوان گزارش روزنامه دنیای اقتصاد است که نرخ سود بازار تامین مالی جمعی را بررسی کرده و نوشته است: «تعیین نرخ سود کمتر از نرخ بازار منجر به ایجاد صفهای طولانی برای دریافت وام و فشار بر بانکها شده است. در کنار این بازار، بازارهای موازی مانند لندتکها و شرکتهای تامین سرمایه جمعی نیز فعالاند که نرخ سود در آنها حدود ۴۰ درصد است. علت افزایش نرخ سود در این بازارها شامل ریسکهای اقتصادی، نوسانات ارز، تورم بالا و کاهش اعتماد عمومی به سیستمهای مالی رسمی است.»
روزنامه جامجم در گزارشی تحت عنوان «بیاعتمادی به تالار شیشهای ۴ ساله شد» نوشت: «بازار سرمایه ایران پس از رشد چشمگیر در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، از نیمه دوم سال ۱۳۹۹ به یک روند نزولی وارد شد که تا امروز ادامه داشته است. دلیل اصلی این افت، تخلیه حبابی بود که در سال ۱۳۹۹ شکل گرفته بود. در این دوره، بسیاری از سرمایهگذاران بهویژه خرد از دست رفتند و بیاعتمادی به بازار شکل گرفت. دولت سیزدهم با وجود وعدههای انتخاباتی مبنیبر ساماندهی بورس، نتوانست عملکرد موفقی در این زمینه ارائه دهد. افزایش نرخ خوراک، سود بانکی و اعمال سیاستهای انقباضی از جمله عواملی بود که باعث کاهش سودآوری شرکتها و ادامه روند نزولی بازار سهام شد.»
روزنامه هممیهن در گزارشی تحت عنوان «خروج سرمایهگذاران از اسرائیل»، میزان سرمایهگذاری خارجی در اسرائیل را بررسی کرده و مدعی کاهش ۶۰ درصدی این سرمایهگذاریها شده است. این گزارش بیان دارد: «در ماههای اخیر، اسرائیل شاهد کاهش چشمگیری در جذب سرمایهگذاری خارجی بوده است. این کاهش به ویژه در سایه اصلاحات قضایی جنجالی نتانیاهو و ناآرامیهای سیاسی و اجتماعی مرتبط با آن برجسته شده است. بلومبرگ در سپتامبر ۲۰۲۳ گزارش داد که میزان سرمایهگذاری خارجی در اسرائیل تا ۶۰ درصد کاهش یافته است. وزارت دارایی اسرائیل نیز اعلام کرد که سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سهماهه اول سال ۲۰۲۳ نسبت به میانگین سهماهه سالهای گذشته به میزان ۶۰ درصد و تعداد معاملات و سرمایهگذاران تا یکسوم کاهش یافته است.»
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «بهار بیرونق کسبوکارها» نوشت: «گزارش جدید مرکز پژوهشهای اتاق ایران درباره شاخص ملی محیط کسبوکار نشان میدهد که در فصل بهار ۱۴۰۳، نمره این شاخص ۶.۰۴ بوده و نسبت به زمستان ۱۴۰۲ تغییری نکرده است. این در حالی است که در زمستان ۱۴۰۲، نمره شاخص محیط کسبوکار از ۵.۹۸ در پاییز به ۶.۰۴ افزایش یافته بود.»
«تیغ برنده» عنوان گزارش روزنامه سازندگی است که چرایی در اولویت بودن مهار تورم را بررسی کرده و نوشته است: «تورم در ایران، طی پنج دهه گذشته، یکی از مخربترین عوامل اقتصادی بوده و آثار عمیقی بر جامعه، اقتصاد و حتی سیاست کشور داشته است. این چرخه معیوب اقتصادی، هر سال ارزش پول ملی را کاهش داده و موجب فشار بیشتر بر معیشت و کسبوکار مردم شده است. با وجود شناخت علمی و تجربی راهکارهای مهار تورم در سطح جهانی، ایران همچنان درگیر این بحران اقتصادی است که به بروز مشکلاتی، چون فقر، جرم و نارضایتی عمومی منجر شده است.»
روزنامه وطن امروز در گزارش اقتصادی خود با عنوان «سقف یک رویا»، تاثیر تسریع در اجرای پروژههای نهضت مسکن ملی در امنیت روانی کارگران را بررسی کرده و بیان دارد: «مسعود پزشکیان در دوران تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری وعده داد که پروژههای مسکن ملی را برای تامین مسکن دهکهای پایین جامعه ادامه خواهد داد. این پروژهها که نزدیک به ۱.۸ میلیون واحد مسکونی را شامل میشوند، تاکنون مسیر پیچیده تامین زمین را پشت سر گذاشتهاند و اکنون تنها به اراده قوی برای تامین مالی و پیگیری نیاز دارند. در شرایط کنونی، زمان انتظار برای خرید مسکن در تهران به حدود ۷۰ سال رسیده است، در حالی که این زمان نباید بیشتر از ۲۰ سال باشد.»
روزنامه فرهیختگان در گزارش اقتصادی خود با عنوان «خودروهای برقی در چالش محبوبیت»، پاشنهآشیل خودروهای تمام برقی را بررسی کرده و نوشته است: «استفاده از خودروهای برقی به عنوان یکی از راهحلهای کاهش آلودگی هوا و مقابله با تغییرات آبوهوایی بهطور گستردهای در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفته است. این خودروها با شعار «آلایندگی صفر»، قرار است نقش مهمی در آینده حملونقل جهانی ایفا کنند اما چالشها و معایب متعددی نیز در مسیر پذیرش و گسترش این فناوری وجود دارد. یکی از مهمترین چالشها، تولید و تامین زیرساختهای لازم برای خودروهای برقی است. این شامل ایستگاههای شارژ کافی و تولید انرژی پاک برای تامین برق خودروها میشود.»
«ایست بانک مرکزی به مسابقه خودرویی بانکها!» عنوان گزارش روزنامه خراسان بود. این گزارش رقابت بانکها برای جذب سپرده متقاضیان طرح فروش ایرانخودرو و ارائه تسهیلات ارزان به آنها و در نتیجه اخطار بانک مرکزی به بانکهای تخطیکننده از اولویتبندی تسهیلات را بررسی کرده است.
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «سایه روشن معرفی ۸ وزیر پیشنهادی اقتصادی» ابعاد معرفی وزرای پیشنهادی اقتصادی دولت چهاردهم به مجلس را بررسی کرده است.